Tipuri de diabet

Diabet

Apariția diabetului de orice tip se datorează faptului că glucoza nu este absorbită complet sau parțial în corpul uman, ceea ce atrage după sine o mulțime de consecințe neplăcute și uneori ireversibile. În condiții normale, pancreasul (PZH) eliberează automat hormonul insulină în fluxul sanguin de îndată ce glucoza apare în sânge, iar celulele corpului o folosesc pentru a „absorbi" zahărul. La diabetici, acest proces este perturbat din diverse motive.

Diabet de tip 1

De obicei, diabetul de tip 1 apare în copilărie timpurie și adolescență. Pancreasul încetează să producă insulină, deoarece celulele beta din „Insulele Langerhans" în care este produsă, mor complet sau parțial. Uneori, diabetul clinic de tip 1 începe după infecții virale severe, potrivit oamenilor de știință, vina sistemului imunitar este de vină pentru acest „eșec".

Unii viruși periculoși sunt foarte asemănători ca structură cu celulele beta pancreatice, iar sistemul imunitar îi distruge împreună cu virușii străini. Este imposibil să restabiliți celulele producătoare de insulină, așa că pentru un diabetic, singura modalitate de a îmbunătăți metabolismul este controlul pe tot parcursul vieții al nivelului de zahăr din sânge și administrarea la timp a insulinei.

diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 se dezvoltă de obicei la vârsta adultă și la bătrânețe. Foarte des, apariția sa este asociată cu obezitatea, deși uneori apare și cu o predispoziție ereditară, precum și după administrarea anumitor medicamente. Diabetul de tip 2 se poate dezvolta pe fondul bolilor cronice ale pancreasului sau în timpul sarcinii. Chiar dacă pancreasul unor astfel de pacienți produce suficientă insulină, aceasta este mai lent decât este necesar. Prin urmare, celulele nu au timp să folosească toată glucoza, iar nivelul acesteia crește.

Al doilea motiv pentru glicemie în diabetul de tip 2 este o scădere a sensibilității țesuturilor la hormonul insulină. Medicii numesc această tulburare „rezistență la insulină". Pur și simplu, le lipsește cantitatea normală, care este asociată în primul rând cu obezitatea.

Diabet gestațional

Un tip de diabet de tip 2 este diabetul de sarcină sau diabetul gestațional. Pancreasul unei femei gravide produce o cantitate normală de insulină, dar sensibilitatea țesuturilor la aceasta este redusă din cauza prezenței „hormonilor de sarcină" în sânge. Apare de obicei la 20-24 de săptămâni și continuă până la naștere, iar după acestea, metabolismul se îmbunătățește de la sine. Totuși, uneori, sub pretextul diabetului gestațional, începe DM 1 și se mai întâmplă ca pe fondul sarcinii să apară DM 2, a cărui prezență femeia nu a bănuit-o.